Polévka z hovězí oháňky s červeným vínem

Hovězí oháňka v dobách dávno minulých patřila mezi maso, které se v řadě zemí běžně vyhazovalo. Vrchnost totiž tuto část zvířete považovala za podřadnou a tak nikoho ani nenapadlo udělat z ní lahůdku. Koluje legenda, podle které si z ní poprvé polévku připravil na konci 19. století žebrák, který našel oháňky odhozené za koželužnou. Toto maso chutná výborně s bramborovou kaší nebo jen tak s chlebem, křenem a hořčicí. Připravil z ní ale můžete i výtečnou polévku.

Budete potřebovat:

2,5 l vody/vývaru
1 lahev suchého červeného vína
cca kg hovězí oháňky
2 brambory
1-2 pórky
2-3 mrkve
pastiňák
6 stroužků česneku
bobkový list
nové koření
tymián
petrželová nať
sůl, pepř

Postup:

1. Oháňku osolíme, opepříme a a z obou stran opečeme.

2. Zalijeme vodou a vínem, ze kterého si dáme čtvrt litru stranou.

3. Vaříme spolu s bobkovým listem a novým kořením asi 2 hodiny.

4. Oháňku vyjmeme a vývar přecedíme.

5. Pokud chcete odstranit přebytečný tuk, necháme tekutinu vychladit/kratší dobu zamrazit a tukovou vrstvu odebereme.

6. Maso obereme a dáme stranou.

7. Na oleji necháme v hrnci zesklovatět cibuli, pak přidáme česnek a pokrájenou zeleninu.

8. Opékáme zhruba 5-10 minut, pak přidáme zbytek vína, vývar, maso a koření.

9. Přivedeme k varu a přidáme na kousky nakrájené brambory.

10. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.

11. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou.

autor: Zuzana Plíšková