Pjery s tvarohem a povidlím

Za dobrým receptem se vypravíme do Bukovanského mlýna. Tady si dávají záležet na slovácké i staročeské kuchyni. Replika holandského mlýna láká turisty a je vidět široko daleko. Dohlédnete odtud až na vrcholky Bílých Karpat a Chřibů.

Svézt se tu můžete na půjčeném kole i koni. Místní pan šéfkuchař Keňo vás naučí tradiční sladký moravský pokrm – pjery z pařeného těsta plněné tvarohem s povidlím.

Připravte si následující suroviny:

  • 80 g hrubé mouky
  • 20 g másla
  • špetku soli
  • 45 ml mléka
  • 4 žloutky
  • povidla
  • plnotučný tvaroh
  • mletý mák s cukrem a rozpuštěné máslo na dokončení

Postup:

  1. Hrubou mouku smícháme s máslem a špetkou soli.
  2. Mléko zahřejeme až k varu a pomalu naléváme na těsto, hnětením smícháme.
  3. Těsto necháme odpočinout a naležet.
  4. Až těsto zchladne, zapracujeme žloutky a pak těsto rozválíme asi na 3 mm tloušťku.
  5. Z těsta vykrajujeme kolečka.
  6. Na ty pak dáváme smíchaná povidla s tvarohem a důkladně přeložíme tak, aby při vaření nic nevyteklo.
  7. Pak pjery vaříme na páře 20 minut.
  8. Hotové pjery (nebo taky šišky či knedlíky) poléváme rozpuštěným máslem a sypeme oslazeným mletým mákem.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Související

  • Bukovanská kapustnice

    Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.

  • Koka sušenky

    Dnes s apetýtovým receptem zamíříme do voňavé pražírny kávy, kde ji pro kávové gourmety čerstvě praží a servírují porotci baristických soutěžích.

  • Šípkový sirup

    Za receptem Apetýtu se vydáme do Bořetic u Hustopečí, tam přímo u kostela najdete designový kontejner na dvorku bořetické fary. A to i s posezením pod jabloní.