Koka sušenky

Dnes s apetýtovým receptem zamíříme do voňavé pražírny kávy, kde ji pro kávové gourmety čerstvě praží a servírují porotci baristických soutěžích. To vše v půvabné (a možná nejmenší) znojemské uličce.

Svůj kavárenský sen si tady plní Marek Knopp. Můžete se tady v kurzech dokonce naučit obrázky, které se malují do mléčné pěny. A co si k tomu všemu dát dobrého? Křehké koka sušenky, které milují děti i dospěláci.

Pište si recept na bezlepkové a bezlaktózové vegan sušenky!

Budete potřebovat:

  • 100g kokosového másla
  • 100g kokovity (směs rostlinných olejů s příjemným kokosovým aroma, lze koupit ve zdravé výživě ve sklenicích)
  • 100g třtinového cukru
  • 200-230g směsi bezlepkových mouk
  • 1 kávovou lžičku bramborového škrobu
  • 1 polévkovou lžíci rumu
  • 1 vejce
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
  • skořici
  • špetku soli

Postup:

  1. Trochu mouky (asi 30g) si dejte stranou, všechny ostatní suché suroviny smíchejte.
  2. Vytvořte ve směsi důlek a do středu nalijte povolené (ne horké) máslo a směs olejů s kokosem, vejce. To vše postupně promíchávejte se sypkými surovinami. 
  3. Podle savosti mouky přidejte nebo nepřidávejte zbytek mouky.
  4. Z těsta připravíme kuličky, které následně vypracujeme do placiček.
  5. Sušenky pečeme při 180 stupních 11-16 minut.

A pokud nepatříte ke kavárenským povalečům, vydejte se na výlet do Národního parku Podyjí. Nádherný je výlet z Popic přírodou kolem Dyje na vinici Šobes. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz

Související

  • Mrkvový dort

    Za receptem se vydáme do královského města Znojma – do Balance coffee and wine. Za receptem stojí cukrářka Martina, sestra majitelky Petry.

  • Špenátové palačinky

    Na výlet i pro recept jsme se tentokrát vydali do Čejkovic. Připravte si s námi výborné špenátové palačinky!

  • Borůvkový koláč

    Před tím, než se pustíte do dnešního receptu z Apetýtu, musíte si zajít do lesa, případně na trh. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?