Pizza tyčinky z kynutého těsta

Úterní Apetýt přináší recept na slané pizza tyčinky z kynutého těsta, který nám poslala posluchačka Radovana.

Připravte si:

  • 230 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 vejce (nemusí být)
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku pizza koření
  • 1/4 kostky čerstvého droždí (nebo 1 lžičku sušeného)

na náplň:

  • kečup
  • salám, anglickou slaninu
  • šunku
  • tvrdý sýr

na pomazání:

  • 1 vejce

na posyp:

  • mák
  • sezam
  • lněné semínko

Postup:

  1. Zaděláme v misce kvásek: droždí, mléko, troška mouky. Po vzejití ho vmícháme do zbylých surovin, vypracujeme hladké těsto a necháme kynout.
  2. Po vykynutí vyválíme z těsta dva malé obdélníky, o rozměrech asi 30x20cm.
  3. Jeden pomažeme kečupem (nepotíráme úplně slabě, jinak se nám jeho chuť ztratí, ale ani silně, aby pak z tyčinek nevytékal) a posypeme nastrouhaným sýrem.
  4. Pak na plát rozložíme plátky salámů a přiklopíme druhým plátem.
  5. Můžeme ještě salám shora potřít jemně kečupem, aby nám horní plát lépe přilnul.
  6. Upravíme, abychom měli kraje vrchního plátu u krajů spodního plátu, lehounce přimáčkneme a krájíme na proužky silné asi 1-1,5 cm.
  7. Krájíme ostrým nožem (nebo můžeme vyválet velký obdelník, polovinu pomazat, posypat a pak jen druhou půlkou přiklopit).
  8. Po nakrájení proužky klademe na plech s pečicím papírem, stáčíme je do tzv. kroucánků a klademe kousek od sebe (ještě nakynou).
  9. Necháme přikryté kynout asi 20 minut, pak je pomažeme rozkvedlaným vajíčkem, dle chuti posypeme semínky.
  10. Dáme péct na 170 °C asi 15-20 minut.
  11. Po upečení přendáme tyčinky na podložku. Nenecháváme je na horkém plechu, aby se nevysušily.

Související

  • Nadýchané houstičky

    Oslnit návštěvu při grilování domácími houstičkami? To vás naučí dnešní Apetýt. Recept nám poslala posluchačka Jindřiška z Valašského Meziříčí.

  • Domácí müsli

    Zdravá svačinka nebo klidně i snídaně. Čtvrteční recept Apetýtu vám přináší recept na domácí müsli. Jak na to, prozradí šéfkuchař Petr Svoreň.

  • Božské placičky

    Úterní recept Apetýtu bude doslova letní rychlovka. Recept nám poslala posluchačka Zdenka z Vysočiny, ráda ho připravuje v létě na chalupě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?