Perníkové koření

V pondělních Babských radách jsme podrobně probrali hřebíček a zazněl i návod na domácí směs koření.

Velikonoce se pomalu blíží a vy se možná pustíte do perníčků. Na přípravu domácího perníkového koření můžete koupit koření mleté nebo celé, a teprve doma si vše umlít ručním mlýnkem nebo jemně nadrtit v hmoždíři – a to jen takové množství, které potřebujete.

Je dobré dodržet následující pravidla:

  1. Všechno mleté či nadrcené koření smícháme a prosejeme přes sítko
  2. Perníkové koření skladujeme v tmavé skleněné a dobře uzavíratelné nádobě, aby aroma nevyprchalo
  3. Ideální je nechat koření alespoň týden rozležet

Na perníkové koření s pepřem budete potřebovat následující ingredience:

  • 2 lžíce zázvoru
  • 2 lžíce skořice
  • 1 lžíci hřebíčku
  • 1 lžíci nového koření
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 1/2 lžičky badyánu
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Tip: Koření se hodí třeba i při přípravě omáček. Například taková trnková nebo rajská s trochou perníkového koření, tak ta má říz!

Související

  • Jablíčkový makovec

    Připravte si s Apetýtem jablíčkový makovec. Recept je jednoduchý v tom, že změříte vše na hrníčky, takže hurá do toho!

  • Voňavý punč

    Recept na voňavý a vitamíny nabitý punč si možná uvařte rovnou z dvojité dávky.

  • Banánová bábovka

    Apetýt přináší tip na banánovou bábovku. A i když banánů tolik potřebovat nebudete, určitě stojí za to tuto ingredienci vyzdvihnout.