Jablíčkový makovec
Připravte si s Apetýtem jablíčkový makovec. Recept je jednoduchý v tom, že změříte vše na hrníčky, takže hurá do toho!
Připravte si:
- 2 velká jablka (nastrouhaná nahrubo a bez slupky)
- 1 hrnek mletého máku
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 vejce
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetku soli
Postup:
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Nejprve vymíchejte metličkou vejce s oběma cukry do pěny.
- Pak přidejte nastrouhaná jablka, mletý mák, prášek do pečiva, sůl, olej a mléko.
- Vše promíchejte a postupně vmíchejte i mouku.
- Nejprve jeden a 1/2 hrnku a opatrně dosypávejte.
- Těsto by nemělo být příliš hutné, záleží na šťavnatosti jablek.
- Množství těsta je na velkou dortovou formu (bude vyšší) nebo menší plech.
- Formu předem vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
- Pečte 45–60 minut, dopečení zkuste špejlí.
Tip: Makovec bude ještě lepší až druhý den. Při servírování ozdobte šlehačkou.
Související
-
Ostružinová povidla
Babské rady vám každé pondělí přináší nepřeberné množství rad a receptů. Tentokrát vám nabídneme recept na ostružinová povidla.
-
Šťavnatý koláč bez mouky
V pátečním Apetýtu jsme pro vás vybrali tip na koláč z jablek a máku bez mouky.
-
Strouhaný kakaový koláč
V pátečním Apetýtu pro vás máme sladkou tečku za celým pracovním týdnem. Důležitou ingrediencí bude tentokrát kakao.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka