Pečené oleje na pleť i vaření
Tyhle oleje jsou stoprocentně bez chemie. Některé poslouží zejména v koupelně, další oceníte jako zálivku na salát nebo maso před pečením. Doma je vyrábí Marta Drastichová z Rozhraní.
Budete potřebovat:
zhruba 1,5 litru olivového oleje (nejlépe panenský)
rozmarýn
bazalka
levandule
česnek
mladé výhonky cibule
navíc:
3 sklenice z tlustého skla
pekáč o výšce zhruba 10 cm
Postup:
1. Do sklenic dáme nejprve příslušné bylinky: do jedné levanduli, do druhé natrhanou bazalku a do třetí rozmarýn s pokrájenými výhonky cibule a česnekem.
2. Zalijeme olejem tak, aby hladina končila asi 5 cm pod okrajem sklenice.
3. Naskládáme je do pekáče, který naplníme vodou do 2/3 výšky.
4. Dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na 1,5 hodiny.
5. Poté vyndáme a necháme vychladnout.
6. Až druhý den zavíčkujeme/zašpuntujeme.
7. Skladujeme nejlépe ve sklepě.
levandulový olej
Používejte místo krému na ruce, které jsou třeba upracované ze zahrady, ale je výborný také na pleť- je po něm hladká a hebká.
rozmarýnový olej s česnekem a cibulkou
Sáhněte po něm, když pečete maso. Při přípravě bůčku, nebo třeba pečeného kolena olejem potírejte pečínku posledních 20 minut.
bazalkový olej
Pokapejte jím rajčata s mozzarellou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.