Pečené maso se zelím a chlebem
Jsou tu čtvrteční apetýtové recepty, ve kterých otevíráme Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku. Dnes vás alespoň pomyslně zveme do Jalubí. Najdete tam historický mýtný kámen, který je chráněnou památkou a připomíná důležitou obchodní cestu, která přes Jalubí vedla.
Na křehké pečené maso se zelím budete potřebovat:
- 600 g vepřového masa
- 1 velkou cibuli
- sůl
- kmín
Postup:
- Na dno hlubokého hrnce (3-4 litry) vrstvíme jednotlivé porce masa, osolíme přidáme kmín a posypeme nakrájenou cibulí.
- Opakujeme asi třikrát.
- Zalijeme vodou.
- Vaříme doměkka.
- Měkké maso vyjmeme a klademe na hluboký plech v jedné vrstvě.
- Přidáme zbylý vývar a dáme do trouby opéct dozlatova.
- Podáváme se zelím a chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.