Ořechy k vínu

Chcete pohostit návštěvu něčím chutným, a přitom zdravým? Zkuste ořechy podle receptu od Zdeňky Málkové z Popic.

Suroviny:
čtvrt kila vyloupaných vlašských ořechů
dvě lžíce oleje
půl lžičky soli
dvě lžíce cukru

Postup:
1. Ořechy přelijeme vroucí vodou a necháme 30 minut odstát. Necháme okapat a lehce oschnout na utěrce. Potom je na půl hodiny vložíme do trouby vyhřáté na 150 stupňů a dalších 15 minut pečeme při 120 stupních.

2. Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a ořechy opražíme. Přidáme půl lžičky soli a dvě lžíce cukru. Když je cukr zkaramelizovaný, je hotovo. Podáváme k vínu.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.