Ořechové řezy

Ingredience na ořechovou strouhanku

Anežka Chlupová ze Suchého u Boskovic peče se sestrou tyto řezy už od roku 1977. Jejich maminka recept přivezla z rekreace, dostala jej od kamarádky z Klopotovic. Je jednoduchý a velice chutný.

Budete potřebovat:

těsto:
280 g másla
400 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
2 žloutky

nádivka:
5 žloutků
250 g moučkového cukru
citronová kůra i šťáva
140 g mletých ořechů
70 g strouhanky
sníh z 5 bílků

na závěr:
1 bílek
sekané ořechy

Postup:

1. Z příslušných surovin zpracujeme těsto a necháme odležet v chladu asi hodinu.

2. Pak rozdělíme těsto na dva díly: jeden díl dáme na vymaštěný a vysypaný plech a potřeme nádivkou, kterou připravíme umícháním příslušných ingrediencí.

3. Přikryjeme druhým dílem.

4. Ten na závěr potřeme bílkem a posypeme sekanými ořechy.

5. Pečeme asi 30 minut při 180 stupních.

6. Krájíme spíše menší řezy.