Novoroční čočka s houbami

Čočka na talíři podporuje naše dobré zdraví a podle staré tradice právě čočka uvařená na Nový rok přinášela štěstí ve finanční sféře i to, že se nás budou držet peníze. Tato luštěnina má i jiné báječné bonusy, kvůli kterým bychom ji měli mít na talíři po celý rok co nejčastěji.

Budete potřebovat:

  • 400 g čočky
  • 150 g mražených (nebo sušených) hříbků
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • plátek másla
  • mořskou sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 bobkový list
  • čerstvý tymián
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 500 ml vývaru

Postup:

  1. Na olivovém oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na plátky nakrájený česnek a houby. Sušené houby předem namočíme do vlažné vody.
  3. Houby podusíme na cibulce, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a několik snítek tymiánu.
  4. K houbovému základu dáme předem namočenou čočku.
  5. Chuť pokrmu vylepšíme nakrájeným rajským jablkem (možno přidat i lžíci rajského protlaku).
  6. Zalijeme sklenkou bílého suchého vína a čočku v hrnci dolijeme vývarem.
  7. Tekutiny by mělo být tolik, aby čočku přesahovala o 2 cm.
  8. Na mírném plameni pod poklicí zvolna dusíme cca 25 až 30 minut a podle potřeby občas zamícháme.
  9. Vaříme tak dlouho, dokud se všechna tekutina neodpaří.
  10. Hotovou čočku podle chuti dosolíme, opepříme a zjemníme plátkem másla.

Tip: Podáváme k vařenému uzenému masu, ale výtečná je i samotná. Nic nezkazí trocha voňavé osmažené cibulky, kterou čočku na talíři posypeme.

Související

  • Pečená zelenina s klobáskou

    Tento recept Apetýtu vás překvapí výtečnou chutí. Pečená zelenina s klobáskou by mohla být ideální večeří, kterou zvládnete levou zadní – stačí dát vše na jeden plech.

  • Masový boršč

    Sychravé počasí vybízí k přípravě hutných polévek, které zahřejí i zaženou hlad. V úterním Apetýtu vás naučíme masový boršč.

  • Špenátový koláč

    Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.