Palivec: pálivé pohoštění, které ocení nejen pánové
Palivec je oblíbená hospodská chuťovka. Pomazánka na topinky má říz, nechybí v něm naše národní chlouba – dobrý světlý ležák. Klasiku si ozvláštníte trochou výrazného sýra.
Co budete potřebovat?
- 250 g tvarohu
- 125 g másla
- 50 ml světlého pivo
- 125 g čedaru
- lžička mleté sladké papriky
- sůl
- pepř
- 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- chilli papričky (nebo feferonka)
- menší cibule
Postup:
- Do mísy dejte tvaroh a máslo, podlijte pivem a utřete do hladké směsi.
- Osolte, opepřete, přidejte mleté papriky, drcený kmín a najemno nastrouhaný čedar.
- Z feferonky odstraňte semínka a nakrájejte ji na velmi drobné kousky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky.
- Pomazánku důkladně promíchejte a před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v lednici.
Tip: Podávejte s topinkami nebo čerstvým chlebem, krekry nebo s okurkou nakrájenou na kolečka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.