Strážnický závin
Apetýt vám nabízí recept, tentokrát z kategorie: Co rádi vaří naši posluchači. A je dalším důkazem toho, že co kraj, to jiná kuchyně a jiná chuť.
Bramborový závin představoval na Strážnicku vždy sváteční jídlo. Jedná se o místní obdobu knedlíků plněných uzeným, ke kterým se servíruje zelí. Je oblíbený na svatbách nebo na hodech. Recept na něj nám poslala posluchačka Romana, která je rodačka ze Strážnice a stále se tam často a ráda vrací za svými rodiči.
Co budete potřebovat?
- 600 gramů vařených brambor
- 150 gramů krupice
- 200 gramů hrubé mouky
- 2 vejce
- 2 velké cibule
- 600 gramů uzeného masa
- sůl, sádlo, strouhanku
Postup:
- Brambory nastrouháme, posolíme, přidáme vejce, krupici a hrubou mouku, vše vypracujeme v tuhé těsto, které rozválíme na obdélník.
- Na pánvi osmažíme na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, vyválené těsto posypeme strouhankou, osmaženou cibulí a mletým uzeným masem.
- Plát pevně stočíme do tvaru závinu, zabalíme pevně do vlhkého plátna.
- Oba konce zavážeme a pomalu vaříme po dobu 40 minut.
- Uvařené pláty opatrně rozbalíme a nakrájíme na kolečka.
- Podáváme s kysaným zelím nebo omaštěné osmaženou cibulkou.
Související
-
Nakládaný hermelín
Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.
-
Brokolicový koláč s uzeným
V hlavní roli středečního receptu bude brokolice. Někdo ji miluje a někdo nesnáší, každopádně zlepšuje trávení, pomáhá při regeneraci sliznic.
-
Prejt z pohanky
V Apetýtu vybíráme další bezmasou pochoutku. Jednou z ingrediencí, kterou budeme potřebovat, je pohanka. Neobsahuje vůbec žádný lepek a naopak má v sobě spoustu živin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka