Slavnostní kyselica

Na startu středečního Apetýtu pro vás máme recept. Dnes to bude polévka s názvem slavnostní kyselica. Tu si můžete připravit doma i pro příležitost všední a méně sváteční. Chutnat vám bude zaručeně.

Připravte následující suroviny:

  • 300 g kysaného zelí
  • 700 g mrkve 
  • 700 g petržele
  • 120 ml smetany
  • 50 g uvařených sušených hub
  • 10 ks sušených švestek
  • hladkou mouku, sůl, pepř, máslo dle potřeby

Postup:

  1. Do hrnce dáme vařit nakrájené kyselé zelí, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, spolu povaříme do měkka.
  2. Švestky dáme na chvíli povařit do trochu vody.
  3. Do polévky přidáme uvařené sušené houby a zahustíme smetanou s hladkou moukou (může být nahrazena špaldovou).
  4. Provaříme, do odstavené polévky přidáme švestky a dochutíme do sladkokysela.
  5. Můžeme zjemnit rozpuštěným máslem. 

I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.

Související

  • Čočková polévka s kysaným zelím

    Vydatná poctivá polévka se může stát hlavním chodem. Ta, kterou vám přináší dopolední Apetýt, je s kysaným zelím.

  • Hovězí polévka s cizrnou

    Středeční recept Apetýtu nabídne vydatnou polévku a pro někoho možná i s netradiční ingrediencí. Potřebovat budeme cizrnu neboli římský hrách.

  • Slovenská kapustnica

    Se čtvrtečním Apetýtem zavítáme opět na Slovensko. Připravíme si jídlo, které je tradiční součástí štědrovečerní večeře i silvestrovských oslav. Zasytí i zahřeje!