Znojemská roštěná
Znojmo je spjato s vínem, ale nedá se opominout, že v tomto královském městě najdete Znojemský městský pivovar.
Za receptem zamíříme do pivovarské restaurace HoZpoda. Pan Miroslav Harašta nás ve středečním dopoledním Apetýtu naučí znojemskou roštěnou s rýží.
Připravte si:
- 4 x 100 g hovězí roštěné
- 1 lžíci oleje
- 100 g uzené slaniny
- 1 cibuli
- 1 lžíci plnotučné hořčice
- 4 sterilované okurky
- 500 ml hovězího vývaru
- 100 ml piva
- špetku soli a pepře
- 500 g rýže
Postup:
- Hovězí maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme z obou stran a orestujeme na pánvičce.
- Takto připravené maso necháme odležet stranou.
- Cibuli nakrájíme na hrubo a orestujeme na oleji společně se slaninou.
- Když je cibule dozlatova osmažená, přidáme horčici a pivo a ještě chvíli restujeme.
- Pak zaprášíme hladkou moukou, podlijeme hovězím vývarem a přidáme na kolečka nakrájené sterilované okurky s trochou nálevu.
- Vaříme přibližně hodinu, pak vše rozmixujeme.
- Podle chuti můžeme dochutit solí či pepřem. Podáváme s dušenou rýží.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Kus vařeného vola
Středeční apetýtový recept nás zavede do královského města Znojma. Pivovarská restaurace hoZpoda sídlí v místech s historií sahajících až do 14. století.
-
Pivní škvarky
Dnes vás za receptem přivedeme do rodinného pivovaru a restaurace U Tesařů v Bítově, který sídlí v prostorách bývalé hasičské zbrojnice.
-
Grilovaná vepřová žebra
Sláva zdravým kvasinkám! Pivovarnické zvolání je z Kyjovského pivovaru, kde Tomáš Machalínek dokáže s pivem skloubit i gastronomii.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.