Pjery s tvarohem a povidlím
Za dobrým receptem se vypravíme do Bukovanského mlýna. Tady si dávají záležet na slovácké i staročeské kuchyni. Replika holandského mlýna láká turisty a je vidět široko daleko. Dohlédnete odtud až na vrcholky Bílých Karpat a Chřibů.
Svézt se tu můžete na půjčeném kole i koni. Místní pan šéfkuchař Keňo vás naučí tradiční sladký moravský pokrm – pjery z pařeného těsta plněné tvarohem s povidlím.
Připravte si následující suroviny:
- 80 g hrubé mouky
- 20 g másla
- špetku soli
- 45 ml mléka
- 4 žloutky
- povidla
- plnotučný tvaroh
- mletý mák s cukrem a rozpuštěné máslo na dokončení
Postup:
- Hrubou mouku smícháme s máslem a špetkou soli.
- Mléko zahřejeme až k varu a pomalu naléváme na těsto, hnětením smícháme.
- Těsto necháme odpočinout a naležet.
- Až těsto zchladne, zapracujeme žloutky a pak těsto rozválíme asi na 3 mm tloušťku.
- Z těsta vykrajujeme kolečka.
- Na ty pak dáváme smíchaná povidla s tvarohem a důkladně přeložíme tak, aby při vaření nic nevyteklo.
- Pak pjery vaříme na páře 20 minut.
- Hotové pjery (nebo taky šišky či knedlíky) poléváme rozpuštěným máslem a sypeme oslazeným mletým mákem.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Bukovanská kapustnice
Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.
-
Koka sušenky
Dnes s apetýtovým receptem zamíříme do voňavé pražírny kávy, kde ji pro kávové gourmety čerstvě praží a servírují porotci baristických soutěžích.
-
Šípkový sirup
Za receptem Apetýtu se vydáme do Bořetic u Hustopečí, tam přímo u kostela najdete designový kontejner na dvorku bořetické fary. A to i s posezením pod jabloní.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.