Rozinková srdíčka

Hospodyňky už v tomto předvánočním čase hledají nejlepší recepty na cukroví, vytahují kuchařské zápisky, povídají si o tom s kamarádkami, brouzdají v radách na internetu.

Hledání vás ušetříme a jedno originální těsto vám nabídneme v Apetýtu. Co kdybyste letos vyzkoušeli něco úplně nového? I malinko zdravějšího, protože v receptu na rozinková srdíčka je cukru opravdu jen špetka, a to ještě vanilkového na provonění.

Budete potřebovat:

  • 50 g celozrnné mouky
  • 2 lžíce medu
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g mletých rozinek
  • 100 ml vody smíchané se šťávou z 1 citronu
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru 

Postup:

  1. Mouku, ořechy, spařené a pomleté rozinky a vanilkový cukr smícháme na válu, přidáme tekutý med a citronovou štávu s vodou.
  2. Vypracujeme těsto a necháme jednu hodinu odpočinout, ovšem ideální je nechat těsto zabalené a nechat odpočívat přes noc.
  3. Poté vyválíme plát silný 5 mm a vykrajujeme srdíčka.
  4. Před pečením každé potřeme mlékem a ozdobíme kouskem ořechu nebo polovinou mandle.
  5. Pečeme na 180 stupňů asi 10 minut, než těsto zavoní a zrůžoví.

Pokud celozrnnou mouku vyměníte za bezlepkovou, můžete cukroví nabídnout i těm, kteří mají na lepek alergii. 

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.