Rozinková srdíčka
Hospodyňky už v tomto předvánočním čase hledají nejlepší recepty na cukroví, vytahují kuchařské zápisky, povídají si o tom s kamarádkami, brouzdají v radách na internetu.
Hledání vás ušetříme a jedno originální těsto vám nabídneme v Apetýtu. Co kdybyste letos vyzkoušeli něco úplně nového? I malinko zdravějšího, protože v receptu na rozinková srdíčka je cukru opravdu jen špetka, a to ještě vanilkového na provonění.
Budete potřebovat:
- 50 g celozrnné mouky
- 2 lžíce medu
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 100 g mletých rozinek
- 100 ml vody smíchané se šťávou z 1 citronu
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
Postup:
- Mouku, ořechy, spařené a pomleté rozinky a vanilkový cukr smícháme na válu, přidáme tekutý med a citronovou štávu s vodou.
- Vypracujeme těsto a necháme jednu hodinu odpočinout, ovšem ideální je nechat těsto zabalené a nechat odpočívat přes noc.
- Poté vyválíme plát silný 5 mm a vykrajujeme srdíčka.
- Před pečením každé potřeme mlékem a ozdobíme kouskem ořechu nebo polovinou mandle.
- Pečeme na 180 stupňů asi 10 minut, než těsto zavoní a zrůžoví.
Pokud celozrnnou mouku vyměníte za bezlepkovou, můžete cukroví nabídnout i těm, kteří mají na lepek alergii.
Související
-
Dobrota, která vám sladce zpříjemní čekání na Vánoce. Připravte si adventní kompot
Páteční recept vám dnes nabídne sváteční adventní kompot, sladkou pochutinu pro dlouhé zimní večery.
-
Vánoční perníčky
Apetýtové recepty se pro dnešek už rozvoní vánočními perníčky. Perníková výroba má u nás dlouhou historii. Dříve také patřila k těm velmi náročným.
-
Svatomartinské rohlíčky
V apetýtových receptech se alespoň na chvilku vrátíme k svátku svatého Martina. Kromě bílého koně, husy a mladých vín k tradicím patří i pečení Svatomartinských rohlíčků.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.