Krůtí na liškách
Dnes si společně připravíme recept, který voní houbami, ale i kmínem – krůtí na liškách.
Recept nám zprostředkují dva vášniví vyznavači ekologie, Rakušan a moravský rodák. Ti v roce 1992 opravili areál starého zdevastovaného Havlíčkova mlýna v Čejkovicích a díky nim nad historickými Templářskými sklepy vyrostl areál, kde se zpracovávají bylinky, čaje a koření z ekologického zemědělství.
V běžném provozu Sonnentoru tam můžete zažít exkurzi ve výrobě nebo objevit Bylinkový ráj, kavárnu, čajový salón i zahradu svaté Hildegardy s vyhlídkou.
Budete potřebovat:
- 500 g krůtího masa
- 4 lžíce ghí (přepuštěného másla)
- 1 šalotku
- 1 hrst lišek
- 200 ml (ovesné) smetany
- 100 ml vývaru
- snítku čerstvého tymiánu
- kmín, sůl a pepř
Postup:
- Maso osolíme a mírně opepříme, opečeme na přepuštěném másle ze všech stran, aby se hezky zatáhlo.
- Poté ho dáme na chvíli odpočívat do rendlíku s pokličkou.
- Na pánev přidáme zbytek přepuštěného másla a zpěníme šalotku, přidáme umyté a osušené lišky a kmín.
- Vše podlijeme vývarem a doplníme (ovesnou) smetanou. Pokud s laktózou problém nemáte, můžete samozřejmě při vaření použít klasickou smetanu.
- Osolíme a opepříme podle chuti.
- Do pánve vrátíme krůtí maso a společně dusíme 30 minut pod pokličkou.
- Na závěr posypeme čerstvým tymiánem.
Pokud vás podzimní výlet přivede k Čejkovicím, určitě si prohlédněte kapličku Hradištěk nebo zkuste stezku nad vinohrady na Kobylím vrchu. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Bukovanská kapustnice
Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.
-
Flank steak se salátkem
Za receptem do pátečního Apetýtu se vydáme do Popic do vinařství Gotberg. Ocenění tady sbírají vína, ale také budova vinařství.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka