Kuřátko v zeleninovém bešamelu
V Apetýtu tentokrát nabízíme recepty z drůbežího masa. Tenhle recept s mladou zeleninou v omáčce potěší malé i velké strávníky.
- 1 kg kuřecích prsou
- 150 g másla
- 3 mladé cibulky
- 2 kedlubny
- 2 mrkve
- 500 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l mléka
- 1 kelímek smetany na vaření
- 1 lžička koření Tandoori masala
- sůl, pepř
- olej podle potřeby
Postup:
- Kuřecí maso nakrájíme na kostky, do trochy oleje v míse dáme rozpustit koření, dobře promícháme a do této směsi vložíme nakrájené kuřecí maso.
- Znovu promícháme a dáme odležet do lednice alespoň na tři hodiny, poté maso zprudka opečeme dozlatova.
- Do většího hrnce dáme na třetinu másla orestovat jemně nakrájenou směs jarní cibulky, kedluben, mrkve a hrášku.
- Dusíme lehce osolené doměkka, podlité jen 100 ml vody.
- Ve druhém hrnci si připravíme ze zbytku másla a mouky světlou jíšku jako základ na bešamelovou omáčku. Jakmile se mouka s máslem spojí, naředíme litrem mléka a pořádně rozmícháme případné hrudky.
- Necháme provařit cca 15 minut a lehce osolíme. Do hladkého bešamelu přidáme kelímek smetany a necháme projít varem.
- Do této bešamelové omáčky přelijeme podušenou zeleninu z druhého hrnce a opatrně promícháme, až dojde ke spojení ve výborný kedlubnovo-hráškový bešamel.
- Chuť zvýrazníme přidáním pepře, nejvhodnější přílohou jsou opečené bramborové plátky nebo vařené brambory.
Související
-
Bramborové misky s křenem
Tuhlu pikantní dobrotu určitě doma vyzkoušejte. Hodí se na večeři nebo odlehčený oběd.
-
Krůtí steak na pepři a bazalce
Tenhle pikantní recept udělá radost nejen pánské části posluchačů, ale i všem, kteří jsou v kuchyni jako doma a vaření je baví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.