Vepřové na houbách
Uvařte si s Apetýtem nestárnoucí klasiku z vepřového masa s pořádnou dávkou hříbků. Houby spolu s cibulovým základem vytvoří výbornou a silnou omáčku.
Recept je jednoduchý, důležitou roli hraje vhodně zvolené maso – nejlépe plec. Jako příloha se nejčastěji používá rýže.
Budete potřebovat:
- 4 plátky vepřového masa (např. plecko)
- čerstvé houby (nebo hrst sušených)
- 1 cibuli
- 100 g anglické slaniny
- 1 lžičku sladké papriky
- 1 lžíci mouky
- sůl a pepř
- olej
- kousek másla
Postup:
- Na oleji s máslem lehce osmahneme anglickou slaninu, necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa a zprudka je opečeme.
- Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, přidáme houby (sušené předem namočíme asi na hodinu), podlijeme a dusíme.
- Měkké maso vyjmeme, v malém množství vody rozmícháme mouku a omáčku zahustíme.
- Prošleháme a necháme provařit minimálně 20 minut.
- Maso vložíme zpět a můžeme servírovat.
Související
-
Závin s kysaným zelím
Čtvrteční Apetýt nabídne recept na slaný závin s kysaným zelím. Je vhodný na svačinu nebo večeři. Vyzkoušejte ho!
-
Bělehradský řízek
Recept na Bělehradský řízek se dědí u posluchačky Markéty ze Znojma z generace na generaci. Chystala ho babička i maminka Markéty, ta ho teď připravuje i pro svoji rodinu.
-
Dršťková z hlívy ústřičné
V Apetýtu vaříme podle kuchařky Jihomoravský krajáč. Připravte si s námi dršťkovou z hlívy ústřičné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.