Plněná rajčátka

Plýtvání je velké téma a možná s ním v kuchyni bojujete i vy. Zbylo-li vám mleté maso a máte-li bohatou úrodu rajčat, je právě pro vás určen jednoduchý způsob, jak zásoby zpracovat a zároveň vykouzlit chutný oběd nebo večeři.

Na plněná rajčátka budete potřebovat:

  • 500 g mletého masa
  • 8 rajčat
  • 8 polévkových lžic uvařené rýže
  • 2 vejce
  • kávovou lžičku mleté papriky
  • svazek pažitky

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, ve velké míse smícháme mleté maso s vejci, bylinkami a paprikou.
  2. Rajčata opláchneme a odstraníme ze středu semínka. Dovnitř každého nasypeme polévkovou lžíci rýže a přidáme masovou náplň.
  3. Pečeme na plechu v troubě zhruba jednu hodinku.
  4. Místo rajčat můžete použít i jinou zeleninu, kterou najdeme ve spižírně, například papriku, cibuli nebo vydlabané cukety.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.