Špagety s máslovými rajčaty
V pondělním Apetýtu se pro recept opět vydáváme do kuchyně manželů Josefa a Stanislavy Senohrábkových.
Budete potřebovat:
- 20-30 ks rajčat
- 1 svazek pažitky
- pár lístků čerstvé bazalky
- ¼ ks menší cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- 1-2 polévkové lžíce cukru
- 3 polévkové lžíce másla
- sýr podle chuti
- 250 g špaget
Postup:
- Rajčata opláchneme, stejně jako bazalku a pažitku a česnek oloupeme.
- Rajčata si rozdělíme na měkká a tvrdá.
- Cibuli a česnek nakrájíme, česnek na plátky.
- Do hrnce dáme 2 polévkové lžíce másla.
- Rozehřejeme a přidáme nasekané a nakrájené přísady.
- Necháme na mírnějším ohni pomalu restovat.
- Nakrájíme měkká rajčata, přisypeme na základ.
- Tvrdá rajčata rozpůlíme a lžičkou vybereme vnitřek, který dáme do hrnce.
- Uvaříme v osolené vodě špagety.
- Nastrouháme sýr.
- Směs v hrnci rozmixujeme, přecedíme, dosolíme a dosladíme.
- Nakrájíme tvrdá rajčata, která jsme vyčistili.
- Na velkou pánev dáme třetí lžíci másla a nakrájená tvrdá rajčata prudce orestujeme, nesmí se rozpadat.
- Přelijeme rozmixovanou rajčatovou směsí z hrnce, promícháme vsypeme špagety.
- Zlehka promícháme, přidáme sýr podle chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.