Špagety s máslovými rajčaty

V pondělním Apetýtu se pro recept opět vydáváme do kuchyně manželů Josefa a Stanislavy Senohrábkových.

Budete potřebovat:

  • 20-30 ks rajčat
  • 1 svazek pažitky
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • ¼ ks menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 1-2 polévkové lžíce cukru
  • 3 polévkové lžíce másla
  • sýr podle chuti
  • 250 g špaget

Postup:

  1. Rajčata opláchneme, stejně jako bazalku a pažitku a česnek oloupeme.
  2. Rajčata si rozdělíme na měkká a tvrdá.
  3. Cibuli a česnek nakrájíme, česnek na plátky.
  4. Do hrnce dáme 2 polévkové lžíce másla.
  5. Rozehřejeme a přidáme nasekané a nakrájené přísady.
  6. Necháme na mírnějším ohni pomalu restovat.
  7. Nakrájíme měkká rajčata, přisypeme na základ.
  8. Tvrdá rajčata rozpůlíme a lžičkou vybereme vnitřek, který dáme do hrnce.
  9. Uvaříme v osolené vodě špagety.
  10. Nastrouháme sýr.
  11. Směs v hrnci rozmixujeme, přecedíme, dosolíme a dosladíme.
  12. Nakrájíme tvrdá rajčata, která jsme vyčistili.
  13. Na velkou pánev dáme třetí lžíci másla a nakrájená tvrdá rajčata prudce orestujeme, nesmí se rozpadat.
  14. Přelijeme rozmixovanou rajčatovou směsí z hrnce, promícháme vsypeme špagety.
  15. Zlehka promícháme, přidáme sýr podle chuti.
zdroj: Josef a Stanislava Senohrábkovi

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.