Belgická bramborová polévka

Každý pátek vám nabízíme jednu polévkovou inspiraci, dnes se za ní vydáme do Belgie.

Belgické království, které je rozlohou dvakrát menší, než Česká republika, je turisticky oblíbené a milovníci gastronomie vyhledávají především kvalitní čokoládové pralinky. My ovšem zůstaneme u slaného jídla a připravíme si belgickou bramborovou polévku.

Budete potřebovat:

  • 250 g čerstvých hub
  • 900 g nakrájených brambor
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 30 g másla
  • 4 středně velké cibule nakrájené na tenké plátky
  • 4 snítky petrželky
  • 1 bobkový list
  • 1 snítku tymiánu 
  • 1 hrnek smetany ke šlehání 

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibulku a houby, zvolna smažíme.
  2. Přidáme bylinky a vývar, uvedeme do varu a v té chvíli přidáme brambory.
  3. Snížíme teplotu a zakryté vaříme 20 minut, až jsou brambory měkké.
  4. Necháme zchladnout a vyjmeme bobkový list a tymián.
  5. Směs rozmixujeme dohladka a na závěr vmícháme smetanu.
  6. Polévku můžete ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo opraženými kostičkami chleba.

Související

  • Horácká houbová polévka

    Páteční recept bude v Apetýtu opět polévkový. Lesy po deštích voní po houbách a lákají na procházky s košíky.

  • Brokolicový krém

    Výživově bohatá, chuťově zajímavá a na přípravu velmi rychlá – tak bychom mohli uvést recept na brokolicový krém.

  • Fazolová polévka s vlašskými ořechy

    Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.