Pečené brambory se slaninou, sýrem a zakysanou smetanou
Pokud přemýšlíte, co připravit k obědu či večeři, inspirací vám můžou být apetýtové recepty. V nich vybíráme z receptů vás posluchačů. Dnes tu máme tip na Pečené brambory se slaninou, sýrem a zakysanou smetanou od posluchačky Heleny z Hodonína.
Podle počtu strávníků si připravíme počet brambor, pokud jsou velké, stačí pro každého strávníka 1 brambora, pokud jsou menší, tak jejich počet zvýšíme, na zhruba 1 kg brambor, pak potřebujeme:
- 150 g anglické slaniny
- 150 g plátkového sýra
- 200 ml zakysané smetany
- pažitku
- sůl
Postup:
- Brambory očistíme ale necháme ve slupce.
- Podélně je rozřízneme a pečeme v troubě asi třičtvrtě hodiny na olejem vymazaném plechu.
- Brambory pečeme rozkrojenou plochou nahoru.
- Před dopečením položíme na každou bramboru plátek slaniny, a jakmile je slanina rozpečená dokřupava, položíme na ni ještě plátek sýru, který necháme chvíli rozpéct.
- Podáváme polité zakysanou smetanou smíchanou se solí a pažitkou.
- Místo pažitky můžeme použít jakékoliv jiné bylinky či koření.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.