Sirup z rybízu
Na českém území se začal pěstovat počátkem 16. století. Jeho název pochází z arabského slova ribás, což znamená rebarbora. No a tento název se pak přenesl, jak možná tušíte, na rybíz.
Z něj se totiž vyráběla náhražka rebarborového sirupu, ovšem neméně zdravého. A právě recept na rybízový sirup nabízíme v dnešním Apetýtu. Použít na něj můžete jak rybíz červený, tak i černý.
Budete potřebovat:
- rybíz (černý nebo červený)
- cukr
- voda
Postup:
- Rybíz obereme a omyjeme.
- Dáme do hrnce a rozmačkáme.
- Zalijeme vodou, aby byl ponořený.
- Přikryjeme a necháme 24 hodin odležet na teplém místě.
- Poté přes gázu scedíme.
- Snažíme se vymačkat všechnu šťávu.
- Podle množství vymačkané šťávy si připravíme množství cukru.
- Na 1 litr šťávy potřebujeme asi 700 g cukru.
- Šťávu s cukrem vaříme až do varu a poté asi 20 minut.
- Při vaření vzniká pěna, tu sesbíráme.
- Poté necháme odstát asi 15 minut a nalijeme do sklenic, uzavřeme, uložíme naležato.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.