Kynuté olevance z Vnorov
V dnešních apetýtových receptech opět listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a přidáme i výletní tip. Tentokrát vás zavedeme do Vnorov na Hodonínsku.
Pamětní deska na faře připomíná, že tam v mládí pobýval hudební skladatel Leoš Janáček. A to u svého strýce, faráře Jana Janáčka. A Vnorovy jsou spojené také s dalším známým jménem. V roce 1922 se tam totiž narodil redaktor, novinář, prozaik, překladatel a básník Jan Skácel. No a možná, že všichni zmiňovaní pánové si ve Vnorovech kdysi také pochutnávali na Kynutých olevancích.
Budete potřebovat:
- 1 l mléka
- 4 kostky cukru
- 1 kostka kvasnic
- 2 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- sůl
- sádlo na smažení
na potírání:
- marmeláda / tvaroh / povidla apod.
Postup:
- Do půl litru mléka dáme cukr a zahřejeme.
- Potom přidáme rozdrobené droždí, špetku soli, celá vejce a vše zamícháme.
- Přidáme hladkou mouku a vymícháme hustější těstíčko.
- Doředíme zbylým půl litrem mléka a necháme alespoň půl hodiny kynout.
- Poté směs naběračkou naléváme na pánev potřenou sádlem.
- Smažíme po obou stranách.
- Hotové olevance potíráme povidly, marmeládou nebo kombinací s tvarohem a smotáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.