Kynuté olevance z Vnorov

V dnešních apetýtových receptech opět listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a přidáme i výletní tip. Tentokrát vás zavedeme do Vnorov na Hodonínsku.

Pamětní deska na faře připomíná, že tam v mládí pobýval hudební skladatel Leoš Janáček. A to u svého strýce, faráře Jana Janáčka. A Vnorovy jsou spojené také s dalším známým jménem. V roce 1922 se tam totiž narodil redaktor, novinář, prozaik, překladatel a básník Jan Skácel. No a možná, že všichni zmiňovaní pánové si ve Vnorovech kdysi také pochutnávali na Kynutých olevancích.

Budete potřebovat:

  • 1 l mléka
  • 4 kostky cukru
  • 1 kostka kvasnic
  • 2 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • sůl
  • sádlo na smažení

na potírání:

  • marmeláda / tvaroh / povidla apod.

Postup:

  1. Do půl litru mléka dáme cukr a zahřejeme.
  2. Potom přidáme rozdrobené droždí, špetku soli, celá vejce a vše zamícháme.
  3. Přidáme hladkou mouku a vymícháme hustější těstíčko.  
  4. Doředíme zbylým půl litrem mléka a necháme alespoň půl hodiny kynout.
  5. Poté směs naběračkou naléváme na pánev potřenou sádlem.
  6. Smažíme po obou stranách.
  7. Hotové olevance potíráme povidly, marmeládou nebo kombinací s tvarohem a smotáme.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.