Kmínová polévka ze Stříbrnic
Má výraznou chuť, někdy s podtónem citronu. Známo je více druhů. Objevuje se už 3 000 let před Kristem ve starém Egyptě.
A to nejen pro dochucování pokrmů, ale také například jako konzervační látka sloužící k mumifikaci faraonů. Jako ochucovadlo polévek, chleba nebo také jako platidlo kněžím ho nalézáme v Bibli. Řeč je o kmínu, který je důležitou surovinou v našich dnešních apetýtových receptech.
Budete potřebovat:
- kmín
- voda
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sádla
- sůl
na noky:
- 1 vejce
- 3 lžíce hrubé mouky
- trochu mléka
- sůl
Postup:
- Na rozpuštěném sádle opražíme trochu hladké mouky, dokud nezezlátne.
- K zásmažce přidáme kmín, který opražíme a zalijeme vodou, osolíme a provaříme.
- Před podáváním dáme do polévky vařené noky.
- Ty připravíme tak, že rozmíchané vajíčko spojíme s hrubou moukou a mlékem, osolíme a vytvoříme středně husté těsto.
- Pomocí dvou lžiček házíme do vroucí osolené vody menší noky.
- Po uvaření noky scedíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.