Rozcuchaná nevěsta

Hlavními surovinami receptu od Anežky Ingrové ze Skoronic jsou brambory a jablka. Dnes si je možná umíme společně v jídle jen těžko představit, ale v mysli našich předků k sobě měly velice blízko a v řadě jídel se kombinují. Za svůj název vděčí rozcuchaná nevěsta patrně svému neuhlazenému vzhledu.

Budete potřebovat:

500 g brambor
500 g jablek
2 vejce
trochu mléka
cukr
skořice
sůl
máslo, nebo jiný tuk

Postup:

1. Oškrábané brambory jen mírně osolíme a uvaříme doměkka.

2. Brambory nastrouháme, nebo prolisujeme.

3. Jablka nastrouháme nahrubo.

4. Pekáček důkladně vymažeme tukem a střídavě klademe vrstvu brambor a jablek posypaných cukrem a skořicí.

5. Zalijeme mlékem s rozkvedlanými vejci a pečeme při 180 stupních asi 30 minut.

autor: Zuzana Plíšková