Nadívaná holoubátka

Vlasta Fiedorová z Jalubí poslala tento recept Zuzce Plíškové do její sbírky starých receptů. Celý život bydlí na vesnici a tam se vždy holubi chovali. Paní, které je dnes už přes osmdesát, si vybavila jemná holubátka, která připravovala její maminka. Recept uvádíme v podobě, ve které jej paní Fiedorová poslala.

Nádivka: nastrouhané 3 housky, dvě vejce a kus másla utři, přilij mléko nebo smetánku, aby byla nádivka vláčná.

Přidej trošku muškátového květu a osol. Můžeš přidat drobně nasekanou pažitku nebo petržel.

Nádivku dej lžičkou do volátka a volátko zavaž nití.

Pak naděj vnitřek a zašij. Naditá holoubata posol a peč na másle nebo sádle, nebo každého polovinu.

Když holoubata zrůžoví, podlij je vodou. Pak obrať, aby byla načervenalá z obou stran. Podává se k nim brambor, kompot apod.

autor: Zuzana Plíšková