Cuketová buchta s ovesnými vločkami
Výborný recept pro všechny, kterým už dochází inspirace na zpracování cukety. Část cukety můžeme nahradit jablky a už tak vláčný moučník bude ještě lepší. Recept poslala Bronislava Milinková z Brna a vystačí na jeden pekáček.
Budete potřebovat:
500 g mladší cukety
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 celá vejce
100 ml oleje
150 g drcených ovesných vloček
1 kypřicí prášek do perníku
1 lžička skořice
rozinky
Postup:
1. Omytou a osušenou cuketu i se slupkou nastrouháme nebo rozmixujeme.
2. Vyšleháme s cukry, vejci a olejem. Přidáme vločky smíchané se skořicí, práškem do perníku a rozinkami.
3. Pečeme v máslem vymazaném a moukou vysypaném pekáčku asi 40 minut při 180 stupních.
4. Po vychladnutí polijeme čokoládovou nebo citrónovou polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.