Mrváně
Tradiční recept na poctivou pochoutku od Zdislavy Kuřinové z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Připravte si svaly, těsto se musí vypracovat opravdu důkladně. Odměnou vám budou křehké lehoučké kousky, které možná znáte i pod názvem „boží milosti“.
Budete potřebovat:
1. těsto:
250 g másla
200 g hladké mouky
2. těsto:
500 g hladké mouky
4 žloutky
špetka soli
necelá polovina hrnku mléka a stejné množství piva
Postup:
1. Ze surovin na první těsto vypracujeme bochánek, který uložíme do lednice.
2. Smícháme suroviny na druhé těsto a zpracováváme tak dlouho, dokud se po zmáčknutí prstem nedělají ve hmotě bublinky (to může trvat i půl hodiny).
3. Necháme krátce odpočívat na vále a poté rozválíme.
4. Z lednice vyndáme bochánek, také rozválíme a přeneseme na už vyválený plát.
5. Těsto smotáme, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout.
6. Podobně postupujeme ještě třikrát.
7. Před posledním rozvalováním těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na hodně tenkou placku.
8. Rádýlkem nakrájíme na obdélníky, které uprostřed ještě dvakrát nařízneme a propleteme.
9. Smažíme v dostatečně vrstvě oleje, nebo sádla z obou stran.
10. Po usmažení klademe na papírové ubrousky, aby se vsákl přebytečný tuk.
11. Ještě teplé pocukrujeme směsí mletého a vanilkového cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka