Bramborové recepty po mamince

Panu Josefu Blahovi je 85 let, vaří rád a inspiruje se i recepty z Apetýtu. Protože je vdovec, v kuchyni už vládne sám. Každý měsíc si pravidelně připravuje tato dvě jídla. Podle receptů, o které se s námi podělil, vařívala už jeho maminka, která pracovala v 30. letech minulého století v nemocniční kuchyni.

METYJA

Budete potřebovat:

1 kg brambor
200 g hrubé mouky
máslo
povidla
mletý perník/hrušky


POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup:

1. Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme.

2. Po uvaření polovinu vody vylijeme a brambory zasypeme moukou.

3. Necháme 20 minut v troubě propařit.

4. Hotový produkt pomastíme máslem a na vrch dáme kopeček povidel a posypeme buďto mletým perníkem nebo mletými hruškami.

CHAMULA

Budete potřebovat:

500 g brambor
100 g hrubé mouky
sádlo
cibule
slanina

Postup:

1. Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme.

2. Po uvaření polovinu vody vylijeme a brambory zasypeme moukou.

3. Necháme 15 minut v troubě propařit.

4. Přidáme na sádle osmaženou cibulku se slaninou.

5. Jako přílohu si můžete zvolit zeleninový salát nebo kvašené zelí.

autor: Zuzana Plíšková