Masový štrúdl „co dům dal“ podle Miloše Šenkýře

Editor Českého rozhlasu Brno Miloš Šenkýř velice rád vaří – má ale klasickou nemoc kuchařů, kteří neumějí dát správné poměry surovin, protože prostě dávkují od oka. Pro naše sváteční vydání svěřil, jak si poradit s jedním druhem slaného štrůdlu, který rád dělá.

Budete potřebovat:

Listové těsto
Cibuli
šunku (nebo uzené nebo klobásu)
vajíčka
hrášek
sýr
sůl
pepř
kmín
vegetu
grilovací koření

Postup:

1. Rozválíme těsto jako na klasický štrúdl.

2. Na dno položíme plátky sýra.

3. Připravíme si náplň: cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na pánvi.

4. Přidáme na kousky nakrájenou šunku nebo jiné maso a zelený hrášek.

5. Do směsi na pánvi vmícháme vejce rozšlehaná se špetkou soli a kořením.

6. Všechno jen krátce ohřát, aby vajíčka nebyla tekutá, ale ani vařená.

7. Prochladlou směs dávkujeme na rozválené těsto se sýrem.

8. Před zarolováním nohavice poklademe znovu sýrem.

9. Srolovanou nohavici potřeme vajíčkem nebo tukem a posypeme grilovacím kořením.

10. Pečeme ve středně vyhřáté troubě necelou půlhodinku.

autor: ska

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.