Pečené oleje na pleť i vaření

Tyhle oleje jsou stoprocentně bez chemie. Některé poslouží zejména v koupelně, další oceníte jako zálivku na salát nebo maso před pečením. Doma je vyrábí Marta Drastichová z Rozhraní.

Budete potřebovat:

zhruba 1,5 litru olivového oleje (nejlépe panenský)
rozmarýn
bazalka
levandule
česnek
mladé výhonky cibule

navíc:
3 sklenice z tlustého skla
pekáč o výšce zhruba 10 cm

Postup:

1. Do sklenic dáme nejprve příslušné bylinky: do jedné levanduli, do druhé natrhanou bazalku a do třetí rozmarýn s pokrájenými výhonky cibule a česnekem.

2. Zalijeme olejem tak, aby hladina končila asi 5 cm pod okrajem sklenice.

3. Naskládáme je do pekáče, který naplníme vodou do 2/3 výšky.

4. Dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na 1,5 hodiny.

5. Poté vyndáme a necháme vychladnout.

6. Až druhý den zavíčkujeme/zašpuntujeme.

7. Skladujeme nejlépe ve sklepě.

levandulový olej
Používejte místo krému na ruce, které jsou třeba upracované ze zahrady, ale je výborný také na pleť- je po něm hladká a hebká.

rozmarýnový olej s česnekem a cibulkou
Sáhněte po něm, když pečete maso. Při přípravě bůčku, nebo třeba pečeného kolena olejem potírejte pečínku posledních 20 minut.

bazalkový olej
Pokapejte jím rajčata s mozzarellou.

autor: Zuzana Plíšková