Metyja
Veronika Dudešková z Tupes připravuje tradiční jídlo podle tohoto receptu svým dětem. Ty metyju zbožňují.
Budete potřebovat:
1 kg brambor
teplé mléko
máslo
hrst hrubé mouky
povidla
mák
cukr
Postup:
1. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě.
2. Rozmačkáme na kaši spolu s teplým mlékem, kterého dáme tolik, aby kaše nebyla příliš řídká, a trochou másla.
3. Pak přidáme hrst hrubé mouky.
4. Kaši klademe na talíře zhruba v dvoucentimetrové vrstvě, na ni dáme povidla a zasypeme mákem s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.