Domikát
Tuhle polévku z brynzy znají v celých Karpatech. Náš recept je od Erika Zabruckého z Valašského Meziříčí. Podobně je možné ji připravit i z uleželého tvarohu, který prosolíme, okmínujeme a necháme cca 3 dny uležet, rozvaříme ho v mléce, ochutíme, případně přidáme ještě záhušťku a kousek másla na závěr-tato polévka se pak nazývá „syrnica“.
Budete potřebovat:
dobře uleželá ovčí brynza
mléko
sůl
kmín
brambory
Postup:
Horní Bečva:
1. Brynzu nadrobíme do vody a necháme přejít varem.
2. Zalijeme stejným množstvím mléka.
3. Z hrnce vylijeme do mísy na stole a do druhé nasypeme brambory uvařené ve slupce.
4. Každý strávník si oloupe několik brambory, které k domikátu přikusuje.
Jinde volili odlišný postup:
1. Brynzu rozmícháme v převařeném a vychladlém mléce.
2. Aby se nesrazilo, je možné přidat mouku a připravit řídkou záhušťku, kterou vlijeme do vařící osolené vody s kmínem.
3. Do hotového domikátu můžeme přidat na závěr ještě kousek másla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.