Trápí vás nachlazení, bolavé zuby nebo revma? Zkuste černý bez, nabádá bylinkářka Kocourková
Některé prameny říkají, že černý bez je lék na 99 nemocí. V lidovém léčitelství ho doporučují na horečnatá onemocnění z nachlazení. Mírného protizánětlivého působení se využívá při zánětech v ústní dutině a horních dýchacích cestách. Nálev z něj má také mírný močopudný účinek.
Tepelně zpracovaná šťáva nebo zavařenina z plodů slouží v lidovém léčitelství k mírnění revmatických bolestí, bolestí nervového původu i jako projímadlo.
Všechny tyto schopnosti černého bezu způsobují látky v něm obsažené. Květy obsahují flavonoidy, dále například kyselinu kávovou a chlorogenovou. V malé míře pak také slizy a třísloviny. V plodech bezu černého najdeme také vitaminy, ovocné kyseliny, cukr a pektin.
Jako všechny byliny je ale i bez černý třeba používat obezřetně. Látky v čerstvých plodech mohou při požití většího množství zapříčinit otravu, která se projeví zvracením, průjmem a celkovou slabostí.
Dá se z černého bezu připravit produkt, který nejen léčí, ale i chutná? A lze ho i pěstovat? Na tyto i otátky odpovídá v poradně Apetýtu bylinkářka Blanka Kocourková. Poslechněte si rozhovor!
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.