Bezová šťáva z květů černého bezu
Černý bez je nejstarší bylinou kultivovanou člověkem. Pěstovat ji začal před čtyřmi tisíci lety. Květy mají ochranné a protizánětlivé účinky. Používají se při detoxikaci, léčbě astmatu nebo alergií.
Sirupy a čaje z květů pomáhají například při kašli, uvolňují totiž dýchací cesty. Z plodů jsou výborné marmelády nebo džemy. Obklad z mladých výhonků pomáhá při revmatismu a odvary například ulevují při migrénách. Na keře černého bezu narazíme snad při každé procházce. A jedná se tak o bylinu, kterou využívá nejedna hospodyňka. Možností, jak květy bezu využít je více. My vám v dnešních apetýtových receptech nabízíme recept na bezovou šťávu.
Na asi 3 litry bezové šťávy budete potřebovat:
- 40 ks květů černého bezu
- 80 g kyselina citronová
- 3 ks citron
- 2 kg cukr krupice (klidně i třtinový)
- asi 3 l vody
Postup:
- Kvalitu a léčivé účinky následného sirupu určuje pyl, který je na květech. Je lepší je tedy neoplachovat. Pokud přeci jen chcete, opláchněte jen lehce studenou vodou.
- Vodu nechejte projít varem, vsypte kyselinu citronovou, a pak nechejte vychladnout.
- Vložte do mísy květy a dobře omytý citron nakrájený na kolečka.
- Zalijte úplně vychladlou vodou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte louhovat 24 hodin.
- Poté přeceďte přes cedník vyložený gázou do hrnce.
- Přidejte cukr, mělo by ho být stejně jako tekutiny, tedy na jeden litr asi jedno kilo cukru.
- Zahřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Horký nálev nalijte do připravených sklenic (nejlépe sterilizovaných, například v troubě), uzavřete víkem a obraťte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.
- Neotevřený sirup vydrží na chladnějším místě až jeden rok.
- Pokud takto nekonzervujeme, je určený ke spotřebě ihned.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.