Nebe a země
Tentokrát Zuzka Plíšková představila recept na jídlo inspirované tradičním receptem německých sousedů, kde se v originále nazývá „Himmel und Erde“. Není to náhodou, protože jde o spojení jablek (trhaných ze stromu, proto nebe) a brambor (vykopávaných ze země). Ne nadarmo se jim u nás také říkávalo „zemská jablka“ nebo „zemčáky“.
Budete potřebovat:
500 g brambor
2 jablka
cca 100 ml mléka
1 menší cibule
kousek másla
sůl, pepř
Postup:
1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a také pokrájíme.
2. Společně vaříme v osolené vodě doměkka asi 20 minut, poté slijeme vodu.
3. Mléko ohřejeme a společně s máslem přidáme do hrnce.
4. Rozšťoucháme, v případě potřeby přidáme ještě trochu mléka a dle chuti můžeme přidat ocet a cukr.
5. Cibuli nakrájíme na kolečka, osmažíme na tuku a ozdobíme jí brambory s jablky.
6. Podáváme k pečenému masu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.