Nebe a země

Tentokrát Zuzka Plíšková představila recept na jídlo inspirované tradičním receptem německých sousedů, kde se v originále nazývá „Himmel und Erde“. Není to náhodou, protože jde o spojení jablek (trhaných ze stromu, proto nebe) a brambor (vykopávaných ze země). Ne nadarmo se jim u nás také říkávalo „zemská jablka“ nebo „zemčáky“.

Budete potřebovat:

500 g brambor
2 jablka
cca 100 ml mléka
1 menší cibule
kousek másla
sůl, pepř

Postup:

1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a také pokrájíme.

2. Společně vaříme v osolené vodě doměkka asi 20 minut, poté slijeme vodu.

3. Mléko ohřejeme a společně s máslem přidáme do hrnce.

4. Rozšťoucháme, v případě potřeby přidáme ještě trochu mléka a dle chuti můžeme přidat ocet a cukr.

5. Cibuli nakrájíme na kolečka, osmažíme na tuku a ozdobíme jí brambory s jablky.

6. Podáváme k pečenému masu.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.