Zelný koláč
Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Budete potřebovat:
těsto:
15 dkg hladké mouky
půl lžičky prášku do pečiva
3 vejce
cca kelímek a čtvrt zakysané smetany
5 dkg majonézy
špetka soli
náplň:
půl hlávky zelí
cibule
tuk
2 vařená vejce a jedno syrové
sůl, pepř
Postup:
1. Nakrouhané zelí podusíme doměkka s nasekanou cibulí, ochutíme solí a pepřem.
2. Jakmile je hotové, necháme ho při pokojové teplotě vychladnout.
3. Přidáme nakrájená uvařená vejce a promícháme se syrovým (můžeme přidat i vyškvařenou slaninu, nasekané uzené).
4. Na těsto smícháme vejce s majonézou a smetanou a nakonec přidáme osolenou mouku s práškem do pečiva.
5. Polovinou těsta vyložíme vymazaný pekáček, rozprostřeme na ni náplň a překryjeme druhou částí těsta, které na několika místech propícháme vidličkou.
6. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny dozlatova při 180 stupních. Před servírováním necháme vychladnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.