Likér se sušeným ovocem
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budete potřebovat:
hrst sušených datlí bez pecky
2 hrsti sušených fíků
3 hrsti sušených švestek
vanilkový lusk
skořice
3 hřebíčky
3 badyány
lžíce medu
100 až 150 g kandysového cukru
tři čtvrtě litru pálenky z vína nebo rumu
Postup:
1. Sušené ovoce zalijeme alkoholem tak, aby bylo ponořené. Necháme do druhého dne nabobtnat.
2. Přidáme koření, dolijeme zbytek alkoholu a necháme ve vhodné nádobě s uzávěrem luhovat 5 až 7 týdnu.
3. Přecedíme, ještě několik dní necháme stát a znovu přecedíme.
4. Rozléváme do lahví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.