Likér se sušeným ovocem

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
hrst sušených datlí bez pecky
2 hrsti sušených fíků
3 hrsti sušených švestek
vanilkový lusk
skořice
3 hřebíčky
3 badyány
lžíce medu
100 až 150 g kandysového cukru
tři čtvrtě litru pálenky z vína nebo rumu

Postup:
1. Sušené ovoce zalijeme alkoholem tak, aby bylo ponořené. Necháme do druhého dne nabobtnat.

2. Přidáme koření, dolijeme zbytek alkoholu a necháme ve vhodné nádobě s uzávěrem luhovat 5 až 7 týdnu.

3. Přecedíme, ještě několik dní necháme stát a znovu přecedíme.

4. Rozléváme do lahví.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.