Hustopečské smažené mandlové trdelníky

Máte chuť na něco opravdu, ale opravdu sladkého? Zkuste si doma udělat trdelníky podle receptu Ivy Štěpánkové z Hustopečí.

Suroviny:
500 g proseté polohrubé mouky
čtvrt litru mléka
20 g másla
2 lžíce rumu
20 g moučkového cukru
20 g kvasnic
3 žloutky
špetku soli
šťávu i kůru z necelé poloviny citronu
5 hrstí sekaných mandlí

Postup:
1. Ze všech surovin zaděláme kynuté těsto, které nesmí být příliš tuhé. Když vykyne, vyhazujeme na vál lžící kousky těsta, které vyválíme na asi 15 centimetrů dlouhé proužky.

2. Namotáme tři až čtyřikrát dokola na kovové trubičky, které se používají na pečení trubiček z listového těsta.

3. Znovu necháme vykynout a celé trdelníky smažíme v rozehřátém oleji ponořené asi do dvou třetin výšky. Usmažené pečivo poprášíme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.

autor: Zuzana Plíšková