Kořeněná dýňová semínka
Doporučujeme použít semínka z olejové dýně - nemusíme je po upražení loupat. Obsahují řadu cenných látek. Například zinek, který chrání náš imunitní systém, draslík a měď. Je také zdrojem nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol a vysoký krevní tlak.
Budeme potřebovat:
miska semínek
dvě misky vody
sůl
po půl lžičce sušeného česneku, mletého kmínu, kari koření
olej
Postup:
1. Z dýně vydlabeme měkkou dužninu a semínka oddělíme od vláken.
2. Povaříme v osolené vodě s trochou oleje asi 10 minut na mírném plameni, scedíme a osušíme. V misce promícháme s trochou oleje, solí a kořením.
3. Přesypeme na pečicí papír tak, aby se semínka nepřekrývala a pečeme při velmi mírné teplotě (cca 130 stupňů) asi 45 minut, občas během pečením promícháme.
4. Semínka takto můžeme připravit i na sladko, místo uvedeného koření dáme skořici a vanilkový cukr.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.