Valašská kyselica z Nedašovy Lhoty
Vyzkoušejte recept od naší posluchačky Anděly Pacíkové.
Budeme potřebovat:
hrst kysaného zelí a šťava z něj
5 brambor
300 ml mléka
šlehačka
150 g hladké mouky
4 stroužky česneku
1 cibule
majoránka
30 g sádla
Postup:
1. Kysané zelí a šťavu z něj povaříme.
2. Osmahneme cibulku, zahustíme moukou a mlékem.
3. Přidáme šlehačku, nastrouhaný česnek a majoránku. Osolíme a osladíme dle chuti.
4. Brambory uvaříme zvlášť, které potom vkládáme na talíř a zalíváme kyselicou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.