Klechtanka z Lipovce
Recept na klechtanku, od Anny Ševčíkové z Lipovce, zazněl v pátek 18. dubna.
Suroviny:
400 ml vody, 4 až 5 větších brambor, sůl, nové koření, 2 bobkové listy, 1 l mléka, 5 polévkových lžic hladké mouky, 1 vejce
Postup:
Brambory nakrájíme na kostky, přidáme 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, osolíme a dáme vařit, dokud brambory nejsou měkké.
Mouku rozšleháme do hladka ve 250 ml mléka, vlijeme do vařících brambor. Mícháme a postupně přiléváme zbytek mléka, ve kterém jsme rozšlehali 1 vejce. Stále mícháme, aby se mléko nepřipálilo.
Klechtanka má mnoho variant. Můžete ji například vařit se sušenými nebo čerstvými houbami.
Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.