Sladké pegáčky z Hrušek u Vyškova
Recept na sladké pegáčky od Jany Štefanové z Hrušek u Vyškova, zazněl v pátek 21. března.
Suroviny:
250 ml mléka, 1 droždí, 2 žloutky, špetka soli, 100 g cukru, 100 mll oleje, polohrubá mouka (množství takové, aby bylo těsto řídké), uvařená střední brambora z předchozího dne, sádlo na potření, cukr moučka a mák na posypání
Postup:
Bramboru nastrouháme na jemno a vytvoříme se všemi ingrediencemi těsto, které necháme vykynout.
Poté dáme na sádlem vymazaný plech a pečeme do růžova. Upečené a ještě vlažné krájíme na čtverečky.
Každý čtvereček rozkrojíme podélně a dílky otočíme rozkrojeným vzhůru. Klademe je těsně vede sebe, potíráme rozpuštěným sádlem a bohatě sypeme mletým mákem a cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.