Nakládané zelí podle posluchačky Věry Pulerové
Recept z pořadu Apetýt s Marcelou Antošovou.
Suroviny:
bílé nebo červené zelí
sůl
kmín
Postup:
1. Nakrouhané zelí promícháme ve vaničce se solí - 20 gramů na každý kilogram (na 10 kg zelí tedy 200 g).
2. Přidáme hrst kmínu - přibližně 50 g. Promícháme a když pustí šťávu, ve vaničce udusáme. Necháme 2 hodiny odpočinout.
3. Mezitím si připravíme zavařovačky, řádně vymyté. Do nich zelí pořádně napěchujeme tak, aby nahoře zbylo asi 2,5 až 3 cm místa. Uzavřeme víčky Omnia. Dáme k teplu na velkém tácu z umělé hmoty. Zelí začne kvasit, víčka se vydují. Toho se však nelekejte, asi za týden zpozorujete, že se opět sama vyrovnala do původní polohy. To je znamení, že je hotovo. Zbývá jen zavařovačky uskladnit.
TIP: Lze takto nakládat zelí bílé i červené. Tento způsob je vhodný i tak, že si můžete naložit i zbytek zelí, třeba jen půl hlávky. Další předností proti nakládání do velkých nádob je, že není žádná starost s tím, aby se povrch nezkazil. Zkuste to třeba s jedinou hlávkou zelí a za 2 až 3 týdny ochutnejte.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.