Pikantní telecí guláš s cizrnou a červenou čočkou
Recept z Apetýtu s Danou Lipovskou 1. září.
Suroviny:
250 g telecího masa, 500 g konzervované nebo uvařené cizrny (čistá váha luštěniny), 250 g červené čočky, 50 - 100 g řapíkatého celeru, 2 střední cibule, 2 střední mrkve, 4 st. česneku, 1 dcl jemného kečupu, 4 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžička černého mletého pepře, sůl dle potřeby, slunečnicový olej dle potřeby, na ozdobu sekanou nať petržele
Postup:
Telecí maso očistíme a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 2x2 cm a osolíme. V hrnci rozpálíme přiměřené množství oleje a maso restujeme dokud se nezatáhne. Přidáme nasekané cibule, mrkve, řapíkatý celer a česnek. Čím menší kousky, tím lepší. Restujeme dokud zelenina nezvláční.
Přidáme cizrnu a červenou čočku, podlijeme vodou a okořeníme mletou paprikou a pepřem. Dusíme dokud maso, cizrna a červená čočka nezměknou. Přidáme kečup a dusíme cca 30 min. Pokud guláš v průběhu přípravy hodně zhoustne, přidáme vodu. Před konzumací ozdobíme sekanou zelenou petrželkou. Ideální přílohou je chléb.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.