Dukátové buchtičky
Dezert nebo hlavní chod? Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem snad všichni milujeme. Klasické české jídlo, které dětem nezprotivila ani školní jídelna. Připravte si je doma podle apetýtového receptu, včetně poctivé vanilkové omáčky ze žloutků.
Budete potřebovat:
na buchtičky:
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- 300 ml mléka (podle potřeby)
- 1 vejce
- 1 špetku soli
- rozpuštěné máslo na potírání
na krém:
- 1 vanilkový lusk
- 3 žloutky
- 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
- 4 lžíce cukru krupice
- 200 g smetany ke šlehání
- 200 ml mléka
Postup:
- Droždí rozdrobíme do hrnku, zalijeme částí vlažného mléka, přidáme cukr a necháme v teple vzejít.
- Rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Potom všechny ingredience smícháme (mléko přiléváme podle potřeby) a vypracujeme těsto, které dáme kynout.
- Z vykynutého těsta tvarujeme maličké buchtičky a dáváme je vedle sebe do máslem vymazaného pekáče. Neklademe je těsně k sobě, ještě nakynou. Mezi sebou je potíráme máslem, aby se neslepily k sobě.
- Těsto necháme ještě asi 30-45 minut vykynout, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180-200 °C a pečeme dozlatova, cca 30-35 minut.
- A teď se můžeme pustit do krému! Do kastrůlku nalijeme smetanu s mlékem, přidáme kůru a rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého jsme vyškrabali zrníčka.
- Na co nejnižším plamenu ohřejeme a zvolna prohříváme, asi 10 minut. V misce pak vyšleháme žloutky s cukrem do pěny.
- K vyšlehaným žloutkům pak pomalu (aby se nesrazilo) a za stálého míchání metličkou přiléváme svařené vanilkové mléko.
Související
-
Čokoládový fondán
Čtvrteční recept Apetýtu vám nadiktuje šéfkuchař Petr Svoreň, který je expert na umělecky servírované pochoutky. Ta dnešní bude plná čokolády, navíc to není nic složitého.
-
Dukátové buchtičky plněné tvarohem dělá Vlasta Zavoralová, když chce rozmazlovat rodinu
Tuhle sváteční verzi dukátových buchtiček plněných tvarohovou nádivkou a podávaných s vanilkovým krémem dělá Vlasta Zavoralová z Lubné u Poličky.
-
Trhanec s jablky a rozinkami
Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.