Zeleninový koláč
Připravte si na Velký pátek recept podle pekařky a cukrářky Petry Burianové.
Nachystejte si následující suroviny:
- 150 g hladké mouky
- 120 g studeného másla
- 3 lžíce ledové vody
- špetku soli
- 250 g zakysané smetany
- 3-4 utřené stroužky česneku
- 2 velká vejce
- sůl a pepř
- tymián
- hobliny (tenké plátky) řepy, mrkve, cukety, lilku
Postup:
- Vypracujeme rychle těsto a příliš ho v rukou nezahříváme.
- Pak ho zabalíme a dáme do lednice odpočinout asi na hodinu.
- Poté těsto vyválíme a vyložíme jím formu.
- Těsto na dně propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a zatížíme. „Já používám drobné fazolky, které si po vychladnutí ukládám a používám opakovaně,“ doporučuje Burianová.
- Takto předpečeme 10 minut na 190 stupňů. Odstraníme zátěž a papír.
- Nalijeme náplň, kterou si připravíme smícháním vajec, zakysané smetany, česneku, koření a soli.
- Zeleninu si nakrájíme loupáčkem na brambory na hobliny a od středu je svineme do spirály.
- Koláč vrátíme do trouby a pečeme dalších asi 35 minut.
Související
-
Křehký závin podle Petry Burianové
V Apetýtu pro vás máme recept, který vám nadiktuje Petra Burianová - úspěšná cukrářka a autorka knihy Cesta z těsta. A bude to opět něco sladkého.
-
Brokolicový koláč s uzeným
V hlavní roli středečního receptu bude brokolice. Někdo ji miluje a někdo nesnáší, každopádně zlepšuje trávení, pomáhá při regeneraci sliznic.
-
Hubník nasladko podle Petry Burianové
Zkušená pekařka a vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová se námi podělila o další zajímavý recept, který se jmenuje „hubník“.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.